MNIAM :) Takie krepliki tylko w Cieszynie
- Szczegóły
Konkurs na najlepszy kreplik Księstwa Cieszyńskiego rozstrzygnięty. W Tłusty Czwartek w murach Cieszyńskiego Ośrodka Kultury „Dom Narodowy” już po raz trzeci jury wybrało najsmaczniejszy kreplik nad Olzą. W słodkiej rywalizacji wzięło udział dwanaście Piekarni i Zakładów Cukierniczych z obu stron Olzy. Sześcioro jurorów i dwanaście dorodnych kreplików pretendujących do tytułu tego najlepszego. Wybór z pewnością nie był łatwy, bo prócz estetycznego wyglądu, ważna była puszystość, soczystość, a przede wszystkim idealny smak.
Z pudrem, lukrem, bitą śmietaną czy adwokatem. Różnorodność mogła przyprawić o pączkowy zawrót głowy. Choć przeważały te tradycyjne, w gronie ocenianych znalazły się również znane z domowych kuchni, smażone na smalcu. Mimo, iż co roku zmienia się skład jury, kolejny raz z rzędu tytuł kreplika Księstwa Cieszyńskiego otrzymała Cukiernia OLANDA ze Strumienia.
- Ten pączek jest chrupiący, polany grubym lukrem i udekorowany skórką pomarańczową. Jest idealnie soczysty i wypełniony doskonałym nadzieniem - uzasadniał Michał Błazy, kucharz i juror.
I miejsce - Cukiernia OLANDA ze Strumienia
II miejsce - Piekarnia-Cukiernia BETHLEHEM
III miejsce - Piekarnia „HANDZEL” z Kończyc Wielkich
Foto i tekst Krzysztof Telma