10 kwietnia, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle odbył się Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych "Goruj z Pasją" w kategorii kucharz, którego tematem były: "Ryby w kuchni polskiej".

Pierwsze miejsce zajęła Teresa Polak, uczennica ZSAiO w Żywcu. Teresa przygotowała danie pod nazwą „Żywiecki pstrąg z charakterem”, które jak się okazało było strzałem w dziesiątkę, ponieważ zdobyło 1 miejsce.

- Jako nauczyciel przygotowujący Terenię do konkursów pragnę nadmienić, że wykonała ona ogromną pracę, gdyż w przeciągu 3 tygodni reprezentowała naszą szkołę dwa razy - w IX Bielskim Regionalnym Konkursie Kulinarnym „Finezja smaku potraw z indyka”, gdzie zdobyła 1 miejsce oraz w Wiśle w Ogólnopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych „Gotuj z Pasją” i tu również udało zdobyć się 1 miejsce. Jest to ogromny sukces dla naszej szkoły, gdyż ranga i prestiż tych konkursów jest  bardzo wysoki. Udział młodych kucharzy w konkursach gastronomicznych podnosi ich umiejętności zawodowe, poziom kreatywności i  stopień odporności na stres - mówi "Gwiazdce Cieszyńskiej" Sylwia Ostrowska – Dybczak, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSAiO w Żywcu.

W daniach konkursowych królowały pstrągi i karpie ryby, które najczęściej można spotkać w stawach hodowlanych w rejonie Beskidu. Szef jurorów Pan Adam Kajfosz – poziom konkursu ocenił wysoko.

P.Staroń
Foto: J. Paciecha
Podziel się artykułem:
FaceBook  Twitter