W niedzielę w oranżerii Zamku Cieszyn ogłoszono wyniki XIII edycji konkursu na cieszyńskie ciasteczka. Misternie zdobione i przygotowane z najlepszych składników cieszyły nie tylko oko, ale również podniebienie. Ich różnorodność i fantazyjne wykonanie mogło przyprawić tegoroczny skład jury o ciasteczkowy zawrót głowy.
- Ocenialiśmy według puntów od 0 do 5, pod uwagę braliśmy: zgodność z tradycją, bogactwo form, smak, sposób dekoracji oraz estetykę i staranność przygotowania - wyjaśniała Burmistrz Miasta Gabriela Staszkiewicz, która osobiście gratulowała uczestnikom, wręczając nagrody i wyróżnienia. W tym roku pierwsze miejsce zajęła Leonarda Tomala z Dzięgielowa.
Konkurs na cieszyńskie ciasteczka od lat cieszy się zainteresowaniem gospodyń, nie tylko znad Olzy, ale również z innych miejscowości Śląska. Tradycja wypiekania drobnych ciasteczek na Śląsku Cieszyńskim sięga czasów panowania Habsburgów. Zazwyczaj pojawiały się na nadolziańskich stołach z okazji Świąt Bożego Narodzenia lub w czasie ważniejszych uroczystości rodzinnych. Ich różnorodność i bogactwo użytych składników zwiększała się wraz z majętnością gospodarza. Dziś tak jak przed wiekami, przygotowywane są z najwyższej jakości składników, nie żałując masła, cukru i bakalii.
Foto i tekst Krzysztof Telma