Cieszyn, jak wiele regionów w kraju - może poszczycić się charakterystycznymi dla siebie symbolami, związanymi ściśle ze swoim regionem. Przez wieki kształtowany wielokulturowy charakter Ziemi Cieszyńskiej stał się ciekawym i wyjątkowym miejscem dla turystów, ceniących sobie nie tylko bogactwo wielokulturowe czy historię regionu, ale również tradycyjną, dobrą kuchnie. Coraz większą popularnością cieszą się zatem potrawy, jakie spożywali w gronie rodziny nasi przodkowie, dlatego miejsca w których dziś są one promowane docenia Śląska Organizacja Turystyki, wpisując te najlepsze na mapę Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki". W środę do grona restauracji chroniących dziedzictwo kulinarne regionu dołączyła Restauracja "Liburnia", otrzymując prestiżowy certyfikat.

- Przyjęcie na Szlak Restauracji świadczy o tym, że jest to restauracja, która może poszczycić się prawdziwą kuchnią Śląska Cieszyńskiego… Mam nadzieję, że będziecie z nami czynnie współtworzyć produkt turystyczny, właśnie przez kuchnię" - mówiła Agnieszka Sikorska Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej, przekazując jednocześnie certyfikat na ręce Zofii Wszołek Dyrektor Hotelu i Restauracji Liburnia.

W karcie dań z regionu cieszyńskiego, którymi dziś może się pochwalić restauracja są pieczone żeberka podane na babraczce, rosół z domowym makaronem i kluską wątrobianą czy zulc, czyli galaretka z nóżek wieprzowych z dodatkiem cebuli i octu. W menu nie zabrakło również ulubionego przysmaku cesarza Franciszka Józefa, czyli tradycyjnego strudla z jabłkami, tym razem z dodatkiem lodów waniliowych i bitej śmietany. Otrzymany certyfikat to docenienie podjętych starań i wdrożonych w życie pomysłów, ale również motywacja do realizacji kolejnych pomysłów, których nie brak.



Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” tworzą obecnie 28 restauracji i lokali gastronomicznych, rozsianych w całym woj. śląskim, które promują tradycyjne dania regionalne. Warunkiem przystąpienia do programu było przejście ścisłego procesu certyfikacyjnego. Serwowane gościom potrawy muszą być przyrządzone wg tradycyjnych regionalnych przepisów, dbając jednocześnie o wysoką jakość podawanych produktów.

foto i tekst Krzysztof Telma
Podziel się artykułem:
FaceBook  Twitter