Z okazji  jubileuszowej 20. edycji „Skarbów z cieszyńskiej trówły” Książnica Cieszyńska we współpracy z kawiarnią Tramwaj Cafe w dniach 18 i 19 września 2021 r. zaprasza wszystkich zainteresowanych w podróż po smakach staropolskiej sztuki kulinarnej. Podróż podzielona zostanie na dwa etapy, podczas których pojawi się okazja do zaznajomienia się z historią staropolskiej kuchni, a także posmakowania słodkości przyrządzonych na podstawie najstarszych receptur.

Zarówno pierwszy, jak i drugi etap podróży rozpoczną się w siedzibie Książnicy Cieszyńskiej. Dnia 18 września o godz. 13.00 zaprezentowana zostanie książka, o której napisano, że jest jak dobrze zastawiony stół, pobudzający zmysły, wyobraźnię i obiecujący rozkosze smakowe.  Mowa o zachowanej w zbiorach Książnicy Cieszyńskiej najstarszej polskiej książce kucharskiej pt. „Compendium ferculorum albo Zebranie potraw” autorstwa Stanisława Czernieckiego, artysty kulinarnego pracującego na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Jego dzieło, wydane drukiem w 1682 r., traktuje nie tylko o kulinarnych procedurach, ale także o tym, jak zaskakiwać biesiadników wyglądem potraw oraz jak je atrakcyjnie podawać. Podczas spotkania Krzysztof Kleczek przybliży historię i zawartość dzieła, a Anna Fedrizzi-Szostok – przebieg prac konserwatorskich, jakim poddany został egzemplarz ze zbiorów Książnicy.

Drugiego dnia kulinarnej podróży, czyli 19 września o godz. 16.00 zatrzymamy się w świecie staropolskich wetów. Jest to świat bogaty, pełen nieoczywistych z punktu widzenia współczesnego człowieka połączeń smakowych. W kuchni dawnych Polaków dominowała bowiem wyrazistość, bogactwo i różnorodność produktów i przypraw, a desery nie musiały być bynajmniej słodkie. Autorka prelekcji Agnieszka Laskowska przybliży zebranym niezwykłą historię smakowych kontrastów i omówi najciekawsze i najbardziej zaskakujące przepisy na staropolskie słodkości.

Na uczestników obu prelekcji czekać będą niespodzianki degustacyjne przygotowane przez Tramwaj Cafe na podstawie receptur ze wspomnianej najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium ferculorum”.

Obu etapom kulinarnej podróży organizowanej w Książnicy Cieszyńskiej równolegle towarzyszyć będzie weekendowy festiwal staropolskich słodkości w kawiarni Tramwaj Cafe.

Książnica Cieszyńska

Podziel się artykułem:
FaceBook  Twitter