Trwa IV edycja Targów ECOstyl  2016, które odbywają się 19 i 20 listopada br. w Hali Widowiskowo-Sportowej pod Dębowcem, zorganizowane przez Biuro Promocji i Wystaw Astra.

Jej przesłaniem jest promocja naturalnych sposobów zachowania zdrowia i urody. Zainteresowani zdrową żywnością mają okazję oprócz degustacji zapoznać się z produktami alternatywnymi do produkowanych metodami przemysłowymi przez wielkie koncerny z udziałem sztucznych i szkodliwych dla zdrowia dodatków. Według szacunków w spożywanych produktach wytwarzanych przez przemysł do organizmu dostarczamy pokaźną porcję szkodliwych substancji, które w dłuższym czasie są przyczyną problemów zdrowotnych a nawet chorób.

Zdrowe, ekologiczne nie przetworzone wyroby pochodzące od lokalnych producentów prezentowane na Targach ECOstyl są dostępne dla zwiedzających, którzy mają również okazję uczestniczyć w różnych prelekcjach i warsztatach nt właściwego, zdrowego odżywiania. Do ich przeprowadzenia zaproszeni zostali znani eksperci z bogatą praktyką. Oprócz produktów żywnościowych wystawiane są wyroby kosmetyczne i środki czystości na bazie naturalnych, nieszkodliwych  komponentów. W Targach biorą udział również firmy medyczne z ofertą dotyczącą profilaktyki zdrowotnej, diagnostyki, suplementacji i doradztwa dietetycznego. Wszystkich wystawiających się na Targach cechuje ekologiczna troska o życie w zdrowiu, harmonii, w zgodzie z naturą i ochronie środowiska, w którym żyjemy. M. in jest obecna firma „Szamaj zdrowie” zajmująca się badaniem żywności, której ocenę  kupowanego produktu warto poznać.

Spotkaliśmy m.in. firmę Natur Planet posiadająca w swojej bogatej ofercie produkty wytwarzane na bazie owoców arganii, opuncji, avocadoo i innych bogatych w potrzebne organizmowi skłądniki. Jest widoczne stoisko znanej firmy produkującej zdrowe makarony Czanieckie. Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój zachęca do swoich produktów i zabiegów leczniczych z użyciem solanek a Gospodarstwo Rybackie Madzia z Ochabów przygotowało stoisko z różnymi rodzajami ryb żywych, patroszonych i wędzonych. Nie zabrakło znanych Produktów Benedyktyńskich z Tyńca oraz poduszek z łuską gryczaną wytwarzanych przez firmę Luksus ze Starych Babic, dzięki którym „umysł odpoczywa gdy głowa na gryce spoczywa”.

Organizacyjnie na Targach wydzielone zostały specjalistyczne powierzchnie : Strefa dla Eco-rodziny, strefa degustacji europejskich potraw regionalnych. Do oglądnięcia były też pokazy mistrzów kulinarnych krajowych oraz wielu krajów europejskich. Nie zapomniano też o zdrowej żywności dla czworonogów, które oferowała firma Husse. W aktualnej edycji Targów bierze udział 220 wystawców, to ok 30 % więcej niż w ubiegłym roku – powiedziała Barbara Kropka, organizator targów.

Edukacja ekologiczna rozwija się i może z czasem konsumenci będą omijać wielkim łukiem produkty tych firm, które zysk przekładają nad zdrowie swoich klientów. Zadbaj o swoje zdrowie. Idź na Targi Ecostyl 2016!

Tekst i fotografie: Urszula i Andrzej Omylinscy

Podziel się artykułem:
FaceBook  Twitter