W tym roku obchodzimy jubileusz 70 lecia połączenia Bielska i Białej. Oba miasta zostały scalone 1 stycznia 1951 r. w jeden organizm miejski zwany odtąd Bielsko-Białą.

Rocznicę połączenia miast jego  mieszkańcy świętują uroczyście, organizując różne imprezy, konkursy, koncerty, wystawy, lekcje wychowawcze dotyczące Bielska-Białej. Dla seniorów Wydział  Polityki Społecznej Urzędu  Miejskiego w Bielsku -Białej ogłosił konkurs   na przepisy różnych dań pt. „70 dań z okazji połączenia Bielska i Białej” i  stworzył możliwość ich publikacji w książce.

W pozycji tej znajdą się tradycyjne, związane z naszym regionem przepisy na przystawki, zupy i dodatki, dania główne, ciasta
i inne desery, nalewki i napoje. Pomysłodawcom miejskiej książki kucharskiej zależy na przepisach, które od lat goszczą na stołach mieszkańców Bielska-Białej, wpisujących się w wielokulturową tradycję kulinarną regionu i historycznie powiązanych
z obydwoma miastami.

W krótkim opisie przepisu dania należy podać, skąd pochodzi, jaka jest jego historia i w jaki sposób jest ono związane z Bielskiem lub Białą, a także jak znalazło się w rodzinie nadsyłającego. Przepis musi zawierać opis i gramaturę składników oraz sposób wykonania dania, a także zdjęcia (najwyżej trzy). Konkurs jest skierowany do mieszkańców miasta powyżej 60 roku życia. Zgłosić można jeden przepis w dowolnie wybranej kategorii.

Do wyboru są:

- przystawki (hors d'oeuvres) i zakąski – kategoria obejmuje wszystkie dania, które mogą być serwowane przed daniem głównym, zarówno w ciepłej, jak i zimnej formie oraz dania serwowane przy okazji spożywania różnorodnych trunków;

- zupy i dodatki – kategoria obejmuje wszystkie rodzaje zup wraz z towarzyszącymi im dodatkami, takimi jak: kluski, kluseczki, makarony, drobne pierożki, paszteciki i wiele innych zgodnie z tradycyjnymi przepisami;

- dania główne – kategoria obejmuje dania mięsne, bezmięsne oraz rybne wraz z dodatkami, surówkami i sałatkami obiadowymi;

- ciasta i inne desery – kategoria obejmuje różnorodne słodkości, które mogą być serwowane zarówno jako zwieńczenie dania głównego oraz jako słodki dodatek do kawy lub herbaty;

- nalewki i inne napoje – kategoria obejmuje różnorodne napoje o charakterze zdrowotnym, napary, nalewki, herbatki a także inne przygotowywane dla przyjemności takie jak poncze, kompoty czy lemoniady.

 Termin nadsyłania przepisów określony został przez Wydział Polityki Społecznej UM   do 23 kwietnia. Przepisy należy  złożyć na formularzu w zamkniętej kopercie opisanej imieniem i nazwiskiem autora z dopiskiem Konkurs na przepis do książki kucharskiej w skrzynce korespondencyjnej wystawionej przed budynkiem Urzędu Miejskiego przy placu Ratuszowym 6 lub nadać pocztą na adres: Wydział Polityki Społecznej Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej, pl. Ratuszowy 6, 43-300 Bielsko-Biała.

Nadesłane przepisy oceni komisja, w której zasiądą - zastępca prezydenta Bielska-Białej Adam Ruśniak, naczelnik Wydziału Polityki Społecznej UM Ewa Swatek, naczelnik Wydziału Kultury i Promocji UM Przemysław Smyczek, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych Jolanta Wikło oraz pomysłodawczyni projektu „Kulinarne tradycje Bielska-Białej” w Budżecie Obywatelskim Bielska-Białej 2019 roku Agnieszka Ściera-Pytel i Krzysztof Hankus z Karczmy Rogata.  Gremium wybierze 70 najlepszych przepisów, które zostaną opublikowane w książce kucharskiej. Pozostałe przepisy mogą zostać opublikowane na stronie www.seniorzybielsko.pl Formularz zgłoszeniowy do konkursu i regulamin można pobrać ze strony www.seniorzybielsko.pl

Więcej informacji na temat konkursu udziela Wydział Polityki Społecznej Urzędu Miejskiego pod nr tel. 33 4971492 lub adresem mailowym Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wydział Polityki Społecznej UM w Bielsku-Białej/Urszula i Andrzej Omylińscy
Podziel się artykułem:
FaceBook  Twitter